Werkwijze ?
Grofweg onderscheiden wij inzake de afdichting twee soorten kelders, vaak wat oudere gemetselde en nieuwere (prefab) gestorte van beton. Het is belangrijk om van te voren te weten hoe uw kelder is opgebouwd om tot een juiste aanpak te kunnen komen. Eventuele afwerkingen aan de binnenzijde zullen vaak moeten worden verwijderd om een behandeling uit te kunnen voeren; afdichten doen we graag zo dicht mogelijk langs de muur. Bij betonnen kelders volstaat vaak het schuren of opruwen van het te behandelen oppervlak.
We kunnen een kelder compleet of lokaal afdichten. Bij een compleet doorslaande kelder zit er niks anders op dan hem dan ook compleet nieuw af te dichten en af te werken aan de binnenzijde. Bij een lokaal lekkagebeeld is het, vaak, mogelijk dit ook lokaal te verhelpen; wel is het zo dat water altijd de weg van de minste weerstand zoekt en kunnen er na afdichting van het e.e.a. ergens anders problemen ontstaan. Afhankelijk van het type kelder en type lekkagebeeld wordt dus een behandelmethode gekozen; Hierbij kiezen wij, om overlast en kosten te beperken, voor de minst ingrijpende.
Over het algemeen wordt de aansluiting tussen vloer en wand op nieuw afgedicht middels injectie met een 2K kunsthars. Muren worden afgedicht middels het opnieuw aanbrengen van meerdere waterdichte cementlagen.
Uw kelder kan uit de verschillende onderstaande materialen bestaan:
Beton (onafgewerkt)
Een betonnen kale muur kan vaak na reiniging (schuren en opruwen) direct behandeld worden.
Gemetseld
Is een kelder gemetseld dan ziet u bij een niet afgewerkte muur rechtstreeks de bakstenen. Zijn deze geschilderd dan moeten deze stenen worden geschuurd totdat de verf grotendeels verwijdert is.
Stucwerk
Onder een stuc (of verflaag) is vaak een cementlaag (raaplaag) aangebracht. het stucwerk wordt in 1 arbeidsgang samen met de raaplaag verwijderd.
Tegels
Een keldermuur voorzien van tegels behandelen is behoorlijk arbeidsintensief. De tegels moeten samen met de raaplaag worden verwijderd alvorens kan worden begonnen.
Nieuwbouw ?
Ook bij een nieuwbouwsituatie komt het voor dat de in het werk gestorte kelders of gestelde en volgestorte holle wanden lekkages vertonen; de betonnen wand is vaak wel waterdicht maar spindel gaten van de bekisting, onderlinge naden, kim aansluitingen en te lange onderlinge droogtijden zorgen met enige regelmaat voor problemen. Deze zullen uiteraard moeten worden gedicht en vaak kan dit op dan nog vanaf de buitenzijde. Schroomt u niet om contact op te nemen, ook hiervoor hebben wij oplossingen en die zijn vele malen goedkoper dan wanneer er vanaf de binnenzijde moet worden behandeld.
Preventief ?
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het preventief afdichten van nieuwe kelders en funderingen. Wat er niet in komt hoeft ook niet te worden tegengehouden aan de binnenzijde en het aanbrengen van een preventieve afdichting aan de buitenzijde is bijzonder zinvol.
Ook in de bestaande bouw dichten wij regelmatig aan de buitenzijde funderingen af evt. in combinatie met het aanbrengen van een horizontaal vochtscherm om optrekkend vocht te stoppen. Het vrijgraven van de fundering biedt ook eventueel een mogelijkheid om een drainagesysteem aan te leggen.
Optrekkend vocht binnen ?
Ook bereikt ons regelmatig de vraag of wij optrekkend vocht in buiten en binnen muren behandelen. Ja dus.
Heeft u :
Loshangend behang of loslatende stuclagen ?
Vochtkringen boven uw plinten ?
Zout of schimmel op uw muren ?
Hoge luchtvochtigheid in uw woning ?
Vochtige vloer ?
Muf ruikende ruimtes ?
Door het volgens een bepaald patroon boren van gaten, het vullen van deze gaten met een waterdichtende polymeer leggen wij een scherm in de muur waardoor het optrekken van vocht onmogelijk wordt gemaakt en u dus gevrijwaard wordt van vochtproblemen en warmteverlies in hoger gelegen delen. Reeds aangetaste delen kunnen later worden verwijderd en hersteld met een speciale saneer mortel.
Kelderprotect
Roldersweg 3,
7136 KX Zieuwent
m: info@kelderprotect.nl
t: 06 – 5315 9922