Stappenplan
Per project stellen wij een plan van aanpak samen, welke wij voor aanvang van de werkzaamheden met u zullen bespreken. Het onderstaand stappenplan is een praktijkvoorbeeld van onze behandelmethode en dient ter indicatie.
Grofweg onderscheiden wij inzake de afdichting twee soorten kelders, gemetselde en (prefab) gestorte. Het is belangrijk om van te voren te weten hoe uw kelder is opgebouwd om tot een juiste aanpak te kunnen komen. Eventuele afwerkingen aan de binnenzijde moeten desnoods worden verwijderd om een juiste conclusie te kunnen stellen en om een behandeling uit te kunnen voeren.
Wij onderscheiden twee soorten behandelingen; compleet of lokaal. Bij een compleet doorslaande kelder zit er niks anders op dan hem compleet nieuw af te dichten en af te werken aan de binnenzijde. Bij een lokaal lekkagebeeld is het, veelal, mogelijk dit ook lokaal te verhelpen, vaak door middel van injectie met een 2k hars. Wel is het zo dat water altijd de weg van de minste weerstand zoekt en op het moment dat er een lokale lekkage is verholpen komen er wel eens andere problemen aan het licht.
stap 1: Opname en vaststellen lekkagebeeld
Tijdens een bezoek ter plekke bekijken wij de kelder en stellen het lekkagebeeld vast. Hierop zullen wij in overleg een offerte maken voor de benodigde werkzaamheden. Dit is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets maar geeft u een beeld van de problematiek en de kosten.
stap 2: Leegpompen van de kelder
Indien noodzakelijk wordt de kelder voor behandeling uiteraard door ons leeg gepompt. Ook kunnen wij eventueel het ont- en inruimen van de ruimte voor onze rekening nemen.
stap 3: Verwijderen van schilder-, stuc- of tegellaag
Indien aanwezig, zullen wij de schilder-, stuc- of tegellaag in uw kelder vaak machinaal of handmatig verwijderen. Deze behandeling kan nodig zijn omdat deze de werking van onze producten vertragen of zelfs onmogelijk maken. Tevens worden op deze manier het gros van vaak aanwezige muurzouten verwijderd. De aansluiting vloer / wand dient ook bloot te worden gelegd.
stap 4: Behandelen van scheuren
Eventuele scheuren en andere slechte plekken worden eerst behandeld. Het behandelen van deze watervoerende scheuren is noodzakelijk om uw keldermuur goed af te dichten. Deze scheuren veroorzaken namelijk vaak het grootste deel van het grond- of regenwater in de kelder en worden geïnjecteerd met een speciale 2K hars.
stap 5: Behandelen van de oppervlakte
Nadat de watervoerende scheuren opnieuw zijn afgedicht worden de muren behandeld met een speciale zout neutraliserende vloeistof. Deze neutraliseren het grootste deel van de resterende muurzouten; Vervolgens worden de nieuwe waterdichte cementlagen aangebracht. Als laatste kan er een condens en zout neutraliserende saneer mortel worden aangebracht die later eventueel kan worden geschilderd met de juiste verf. Ook de vloer kan eventueel op kleur worden gebracht indien u dat wenst.
stap 6: Afwerking
Na onze kelderbehandeling is het niet per se noodzakelijk om voor een nieuwe afwerking te kiezen, u kunt de kelder laten zoals hij is. Mocht u wel een nieuwe afwerking wensen, kunt u dit zelf doen of kunnen wij dit desgewenst voor u verzorgen. Let u er wel op dat dit met de juiste producten gebeurt anders wordt het effect van de saneer mortel teniet gedaan.
stap 7: Ventilatie
Mocht de ventilatie verstoord zijn of zelfs ontbreken kan deze door ons worden hersteld of aangebracht; dit wordt per geval bekeken en u ontvangt hiervoor een passend advies.
In zijn algemeenheid is het belangrijk uw kelder te laten ventileren. Echter wel dan wanneer het zin heeft; d.w.z. als de Relatieve Luchtvochtigheid buiten lager is dan in uw kelder. Als U in de zomer, als het erg warm en drukkend is, de boel opengooit om eens flink te luchten bereikt U het tegenovergestelde. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude dus als warme lucht van buiten in contact komt met koude afgedichte muren slaat het vocht in deze warme lucht neer op deze muren. Beter doet U dit in de zomer ‘s Ochtends een paar uurtjes.
Er zijn hiervoor een aantal oplossingen;
Saneermortel als extra afwerklaag op de afgedichte muren. Door de grote damp openheid droogt de muur beter en tevens buffert deze het vocht dat in de lucht zit en komt het niet tot condensvorming.
Mechanisch middels een condensdroger; deze apparaten kunnen de luchtvochtigheid in uw kelder op een vooraf ingestelde waarde houden.
Voor kelders of woonruimten met beperkte ventilatiemogelijkheden hebben wij eventueel de beschikking over (dauwpunt ) gestuurde mechanische ventilatiesystemen. Dit intelligente systeem zorgt ervoor dat er wordt geventileerd wanneer dit nodig is en ook zin heeft.
Sturingsunit met binnen en buitensensor voor een perfect regelbaar binnenklimaat.
Kelderprotect
Roldersweg 3,
7136 KX Zieuwent
m: info@kelderprotect.nl
t: 06 – 5315 9922